SEMESTER
|
MINGGU
|
TAJUK
|
KEMAHIRAN
|
PERANAN
NILAI
|
|
1
|
1
|
1.1 Haji dan umrah.
1.2
Dalil difardhukan haji dan umrah.
1.3 Tujuan dan hikmah difardhukan haji dan
umrah.
1.4 Akibat melalaikan ibadat haji dan umrah.
|
Kemahiran
mendengar, membaca dan menulis.
|
Taat,
patuh dan khusyuk.
|
|
1
|
2
|
2.1 Pelaksanaan haji dan umrah.
2.2
Syarat-syarat wajib haji dan umrah.
2.3
Rukun-rukun haji dan umrah.
2.4
Wajib haji dan umrah.
2.5
Amalan-amalan sunat haji dan umrah.
2.6
Cara-cara mengerjakan haji dan umrah.
|
Kemahiran
membaca, bertutur dan menulis.
|
Fokus,
gigih dan tekun.
|
|
1
|
3
|
3.1
Dam haji dan umrah.
3.2
Pengertian dam haji dan umrah.
3.3
Tujuan dan hikmah dikenakan dam.
3.4
Jenis-jenis dam haji dan umrah.
3.5
Kesalahan-kesalahan yang mewajibkan dam.
3.6
Cara-cara menyempurnakan dam.
|
Kemahiran
membaca, menulis dan bertutur.
|
Tekun,
taat dan patuh.
|
|
1
|
4
|
4.1 pengertian menyembelih dan hukumnya.
4.2
Dalil disyariatkan sembelihan.
4.3
Tujuan dan hikmah disyariatkan sembelihan.
4.4
Rukun,syarat dan sunat ketika menyembelih.
4.5
Cara menyembelih.
|
Kemahiran
mendengar, membaca, menulis.
|
Fokus,
gigih dan khusyuk.
|
|
1
|
5
|
5.1
Bangkai.
5.2
Pengertian bangkai.
5.3
Hukum bangkai.
5.4
Dalil diharamkan bangkai.
5.5
Hikmah larangan memakai bangkai.
|
Kemahiran
mendengar, membaca dan bertutur.
|
Gigih,
tekun dan taat.
|
|
1
|
6
|
6.1
Udhiyah.
6.2
Pengertian udhiyah dan hukumnya.
6.3
Dalil disyariatkan udhiyah.
6.4
Tujuan dan hikmah disyariatkan udhiyah.
6.5
Jenis haiwan yang boleh dijadikan udhiyah.
6.6
Panduan pelaksanaan ibadah udhiyah.
6.7
Hukum pembahagian daging udhiyah.
|
Kemahiran
mendengar, membaca dan menulis.
|
Patuh,
tekun dan khusyuk.
|
|
1
|
7
|
7.1 Aqiqah.
7.2 Pengertian aqiqah dan hukumnya.
7.3 Dalil disyariatkan ibadat aqiqah.
7.4 Hikmah disyariatkan aqiqah
7.5 Panduan pelaksanaan ibadat aqiqah.
7.6 Hukum daging sembelihan aqiqah.
7.7
Perbezaan antara udhiyah dengan aqiqah
.
|
Kemahiran
membaca, menulis dan bertutur.
|
Taat,
patuh dan gigih.
|
|
1
|
8
|
8.1
At’imah.
8.2
Pengertian at’imah dan hukumnya.
8.3
Dalil disyariatkan memakan makanan yang halal.
8.4
Tujuan dan hikmah makan makanan yang halal.
|
Kemahiran
mendengar, bertutur dan menulis.
|
Khusyuk,
gigih dan tekun.
|
|
1
|
9
|
9.1
Binatang halal dan haram dimakan.
9.2
Jauhi perkara-perkara yang haram.
|
Kemahiran
membaca, menulis dan bertutur.
|
Patuh,
gigih dan fokus.
|
|
1
|
10
|
10.1
Solat ketika darurat.
10.2
Pengertian solat ketika darurat dan hukumnya.
10.3
Dalil keringanan bersolat ketika darurat.
10.4
Cara-cara solat ketika darurat.
|
Kemahiran
mendengar, membaca dan menulis.
|
Fokus,
patuh dan tekun.
|
SYAHRIN NAJIHA BINTI GUMONO KID 170504105 ADIBAH HANIS BINTI ARIF KID 170504001 DIPLOMA PENDIDIKAN ISLAM SEMESTER 4 KELAS 1
Wednesday, 9 January 2019
RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN IBADAT DARJAH 6
RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN IBADAT DARJAH 6
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment